Lego

Der er ved at være mange danske produkter, som har gjort store indtryk i udlandet. Innovation er trods alt en af de ting, vi er mest kendte for her i landet, så det er klart, at vi opfinder mange brugbare produkter, som så selvfølgelig bliver populære ikke bare i Danmark, men også i resten af verden. Nogle af de mest populære har eksisteret i mange år efterhånden, mens andre er noget nyere, men fælles for dem er, at de både sælger godt i Danmark og i de fleste andre dele af verden. Som enhver, der har forsøgt sig med at udvide en forretning på verdensplan, har måtte erfare, så er det altså ikke nemt. Vi sætter her fokus på tre af de danske produkter, der især har været med til at sætte Danmark på verdenskortet.

LEGO. Det behøver vi vist ikke gå nærmere ind på, men det er da værd at nævne, at den danske legetøjsfabrikant ikke længere kun er kendte for deres legetøj, men også forlystelsesparker og, i løbet af det sidste årti, film. Den danske forlystelsespark i Billund kender du jo nok til, men vidste du, at det ikke er den eneste? Legoland findes flere forskellige steder i verden, inklusiv Tyskland, Storbritannien, Japan og USA. Du har nok også set de nye animationsfilm og -serier, som både bliver vist på TV og i biografen.

Noget andet vi er gode til at designe i Danmark er møbler. Her er mærkerne le klint og Fritz Hansen gode eksempler. Lamper og stole er to ting, vi især er blevet kendte for i udlandet, hvor PH-lampen og æggestolen er to, de fleste kender til. De er begge to blevet anerkendt af mange af verdens førende designere og kritikere, som både dengang de blev opfundet og gennem de mange år siden mener, at både lampen og stolen er pragteksemplarer. De er blandt andet en stor del af mange uddannelser i design og lignende ikke bare i Danmark, men også i mange andre lande rundt om i verden. Det er svært at sige, om Danmark er mere kendt for de to ting eller LEGO, men begge dele er vi i hvert fald kendte for.

Sidst men ikke mindst har vi dansk øl, hvor både Tuborg, Royal og Carlsberg er kendte mærker mange steder i verden. Man kan således finde Tuborg på hylderne i flere asiatiske lande, mens Carlsberg og Royal florerer mere i Europa, hvor de da også til tider bliver brygget i andre lande end Danmark. Vi er formentlig ikke helt så kendte for vores øl som vi er for de andre to ting, vi har nævnt, men det er nu alligevel noget, der er værd at nævne. Vi er nok mere kendte for konceptet med ”hygge,” men det er jo ikke i sig selv et produkt – det er dog noget, der i mange sammenhænge hænger sammen med øl.