Vaskemaskine

Har du lagt mærke til på det seneste, at det er, som om dit tøj stadig lugter, selv efter du har vasket det? Det lugtede af sved, før du satte det til vask, og nu lugter det surt og mærkeligt, efter du har taget det ud – ikke af sved, men af noget andet.

Hvis du har oplevet dette, så kan det være, at din vaskemaskine er sur. Den er ”sur” på dig, fordi den ikke er blevet gjort rent i et stykke tid. Det har betydet, at der er blevet skabt et miljø i vaskemaskinen, som er surt – og det smitter af på tøjet, når du vasker det. Og så kan det jo ikke rigtig betale sig at vaske … Men det er der heldigvis råd for!

  1. Hvad kan du gøre, hvis din vaskemaskine lugter?

Der er mange ting, du kan gøre, hvis du opdager, at din vaskemaskine lugter. Og det er vigtigt, at du overvejer at forebygge, hver gang du vasker tøj. Lugt i vaskemaskinen er nemlig et problem, du kan modvirke løbende gennem små forholdsregler, som du tager i hverdagen. En ting, som du kan gøre, som modvirker lugt, er for eksempel at vaske skiftevis ved høje og lave temperaturer. Det betyder i praksis, at du varierer mellem at vaske let tøj ved en 30 graders vask for eksempel og at vaske undertøj, strømper eller sengetøj og håndklæder ved 60 grader. Ved at skifte mellem de lave og høje temperaturer kan du forebygge lugt i maskinen.

  1. Bruger du for meget – eller for lidt – vaskemiddel?

Det kan også betyde noget, hvor meget – eller hvor lidt – vaskemiddel du bruger. Det er nemlig også afgørende for, om din vaskemaskine kommer til at lugte. Hvis du bruger for meget vaskemiddel, vil du nogle gange kunne se hvide streger på tøjet. Det er nemt nok at se. Men hvis du derimod bruger for lidt vaskemiddel, så kan det godt få din vaskemaskine til at lugte. Hvis der ikke er nok vaskemiddel per vask, så risikerer du nemlig, at snavset i dit tøj ikke vaskes tilstrækkeligt ud – hverken ud af dit tøj eller ud af maskinen.

Det bliver angivet på emballagen af vaskemidlet, hvor meget du skal bruge, men det er samtidig også noget, der afhænger af kvaliteten af vand i dit område. Det kan nemlig være særdeles kalkholdigt eller ”hårdt”, og i så fald står det angivet på pakken, hvor meget vaskemiddel du skal bruge.

  1. Kører du nogle gange en kogevask?

De fleste ved, at det mest miljørigtige er at vaske ved lavere temperaturer. Det er dog desværre sådan, at det giver rigtig gode vækstbetingelser for bakterier. Det kan således være hensigtsmæssigt at vaske ved høje temperaturer – eventuelt 90 grader – op til et par gange månedligt. De høje temperaturer slår nemlig bakterierne, der får din maskine og dit tøj til at lugte, ihjel.

Det er også vigtigt at holde øje med, om din vaskemaskine kalker til. Det kan nemlig gå hårdt ud over vaskemaskinens enkelte dele. Det kan betyde, at du skal ud og investere i reservedele til hvidevarer. Hvidevare-reservedele kan dog hjælpe med at forlænge dine maskiners levetid – et godt alternativ til at skulle købe en helt ny maskine.