Bil

Da jeg var yngre forstod jeg aldrig hvad andre mænds fascination med biler var. Det virkede underligt for mig, at alle gik og havde en ”drømmebil”, og at sportsvogne var hvad millionærer gik og brugte deres penge på. For mig var en bil bare et praktisk redskab: et værktøj til at komme hurtigt og effektivt fra Punkt A til Punkt B. Jeg så den primære forskel på min knallert, og så en bil, som værende det faktum at en bil kan køre hurtigere, kan holde én tør i regnvejr, og gør det muligt at tage nogle passagerer med sig. Men en fancy sportsvogn kan køre hurtigere end det overhovedet er tilladt på de danske veje – hvad er det smarte i det? Mange af de biler folk går og drømmer om er åbne sportsvogne, hvilket betyder de ikke har noget tag og derfor ikke kan beskytte imod vind og vejr… Og sidst men ikke mindst, så er sportsvogne heller ikke ligefrem kendt for at have plads til mere end en enkelt medpassager. Så jeg følte mig virkelig forvirret. I stedet for at acceptere min forvirring, og forsøge at udvide min horisont, valgte jeg den nemme tilgang: jeg blev arrogant, og mente at jeg simpelthen bare måtte være klogere end alle de her bil entusiaster.

Men så en dag skete der noget magisk. Jeg var ude at kigge på brugt bil, og blev vist en brugt Nissan. Pludselig mærkede jeg en følelse i maven, der mindede mistænkeligt meget om den følelse jeg havde, første gang jeg blev forelsket. Den her Nissan talte på en eller anden måde til min sjæl: den var noget jeg bare måtte eje. Der var ingen tanker om benzinøkonomi eller praktiske hensyn forbundet med den følelse: jeg var bare helt betaget af bilen.

Senere begyndte jeg at have en forståelse af hvorfor. Biler afspejler nogle værdier og ting, som det kan være svært at sætte ord på. Men jeg kunne mærke at bilens udseende og generelle udtryk, var ekstremt kompatibelt med min egen personlighed, og det var derfor jeg købte den. Det viste sig, at andre også kunne aflæse bilen, og at den på sin vis fungerede som en slags forstørrelsesglas: det var nemmere for folk at forstå hvem jeg var, fordi de kunne se det tydeligt via min nye brugte bil.

Så nu forstår jeg meget bedre hvad der foregår. For nogle, er deres drømmebil den bil, som de mener bedst signalerer deres værdier og personlighed. For andre er drømmebilen et symbol på den person de stræber efter at blive. Jeg har dog også set mennesker, der ikke er interesserede i at ændre sig selv, men bare ønsker at have bilen så de kan ”låne” dens personlighed: så folk vil tro de er noget andet, end de reelt er.