Kvinde

I mit arbejde med at hjælpe unge mennesker med at finde motivation og fokus i forbindelse med deres studier og liv, hører jeg meget ofte den undskyldning, at folk mangler passion. Det er på sin vis fair nok, at folk brokker sig over dette. Vi har alle den samme mængde timer i løbet af en dag, og nogenlunde det samme antal år at leve i. Det betyder at vi på helt basalt plan har det samme potentiale for at skabe forandring i verden, som ethvert andet menneske. Det store spørgsmål er, hvilken retning man peger dette potentiale i, og hvorvidt man lever fuldt ud op til det eller ej. Hvis man finder noget man er passioneret omkring, så bliver det arbejde betydeligt nemmere. Når man er drevet af passion, så er man ikke længere afhængig af viljestyrke, gode vaner eller skemalagte arbejdsopgaver. Passion er som en slags naturlig doping: det er et skud af energi, som vi helt naturligt får, når vi arbejder på noget der interesserer os og udfordrer os på den helt rigtige måde.

Før jeg dykker ned i, hvordan du kan finde din passion, så vil jeg starte med at sige, at passion ikke er nødvendigt for at nå dine mål. Det er vigtigt at huske på, fordi manglen på passion ellers bliver en undskyldning for aldrig at komme i gang. Problemet med det er, at passion ikke er noget man finder ved at kigge igennem en kikkert fra Swarovski og jagter direkte. Passion er som oftest et biprodukt af, at have arbejdet med noget så længe, at man har opbygget en stærk interesse for det, og er naturligt motiveret til at blive bedre. Passion er altså ikke bare noget du har, det er noget du finder og derefter opbygger. Hvis du ikke opbygger din viljestyrke, så er der altså ingen chance for, at du nogensinde rammer den passionerede følelse, som så kan tage over for viljestyrken. Du skal være i stand til at arbejde, selv når du ikke føler for det, eller opgaverne virker kedelige. En god måde at gøre dette arbejde nemmere på, er ved at opbygge nogle gode vaner og arbejdsrutiner, samt at skemalægge din hverdag.

Når det er sagt, så kan du mindske tiden det tager, før du glæde af din passion, ved at mærke efter i nuet. Hvilke aktiviteter nyder du at gøre lige nu, og hvad går du naturligt ud og laver i din fritid? Hvis du nyder at gå på jagt, så spørg dig selv hvorfor: hvad er det, du finder spændende ved at jage? Ved at stille dig selv disse spørgsmål, vil du begynde at have en idé om, hvor du kan finde et arbejde eller et projekt at være passioneret omkring. I princippet kan du have passion om hvad som helst, så længe du ligger kræfterne i – men hvorfor ikke ”tyvstarte” ved at vælge noget, du allerede finder glæde ved?