Konsulent

De fleste virksomheder har efterhånden fået øjnene op for værdien ved at implementere et ERP-system som dynamics nav. Til den proces kræves der ERP-konsulenter. Disse konsulenter har nogle klare roller og et særligt ansvar, og de skal analysere virksomheden, overvåge design og implementeringen, samt sikre, at løsningen leveres med succes. ERP-konsulenter skal være dedikerede, effektive og erfarne for at kunne sikre en smertefri proces. Derfor er en ERP-konsulent vigtig for implementeringen af et ERP-system, og det er godt at kende til konsulententens rolle og ansvar i den forbindelse.

Der er to typer ERP-konsulenter: den funktionelle konsulent og den tekniske konsulent. Der er brug for begge disse typer af konsulenter for at konceptualisere, designe, implementere og vedligeholde ERP-systemet. De er ansvarlige for administrationen af alle faser af implementeringen, inklusive at overholde tidsplanen og sikre kvaliteten. De skal konvertere den teoretiske metode til praktiske opgaver, mens de følger og overholder tidsplanen. ERP-konsulenterne tilføjer værdi til projektet, og  bør derfor være eksperter i deres felt. Konsulentens effektivitet vil bidrage til at reducere tid og penge i projektet.

Den funktionelle konsulent er forpligtet til at udarbejde dokumenter efter kundens behov og derefter kortlægge kundebehovet med den foreslåede løsning. Disse dokumenter skal godkendes af kunden og projektlederen og ændringerne skal indarbejdes. Efter GAP analysen starter konsulenten implementeringsfasen. Rollen og ansvaret hos funktionelle ERP-konsulenter starter før implementeringsfasen. Konsulenten skal være opmærksom på hvordan tingene hænger sammen i de forskellige dele, såsom fremstilling, finansiering, produktion, opgørelse mv. Han skal desuden uddanne slutbrugerne og sørge for, at systemet fungerer problemfrit.

Når implementeringsfasen starter, kommer den tekniske konsulent ind i billedet. Den tekniske ERP-konsulents rolle og ansvar er at tilpasse løsningen i henhold til kundens dokumenter og krav. Der kræves koordination og interaktion mellem de to konsulenter for at sikre en problemfri proces. Den tekniske konsulent skal identificere kravene til teknologi, database, operativsystem, hardwareinstallationer og tekniske omkostninger. Han spiller en vigtig rolle i dataoverførslen, og foreslår hvilke tekniske krav der vil blive behov for i fremtiden. Teknologierne i forretningsprocessen og systemets arkitektur er designet af den tekniske ERP-konsulent.

ERP-konsulenternes roller og ansvar er veldefinerede, og de skal derfor have ekspertise inden for deres respektive områder. Deres arbejde indebærer design af projektet, forberedelse af budgettet, interaktion med kunden, overbevisende ledelse, tildeling af arbejde til medlemmer af teamet, sikring af arbejde er udført korrekt mv. Konsulenterne skal sikre, at det udviklede ERP-system opfylder kundens forretningsbehov. De skal også træne medarbejderne, når det er blevet implementeret. For at ERP-konsulenterne kan bære deres roller og ansvar kræver det, at de blandt andet har viden og erfaring inden for informationsteknologi, menneskelige ressourcer, logistik, marketing, og salg.

Med denne forståelse for ERP konsulenternes roller og ansvar håber vi, at du som virksomhedsejer er bedre rustet til at starte processen med at få et ERP system.