Facebook

Vi hører konstant i medierne, om alle de skandaler som Facebook virker til at være involverede i. Nogle råber bål og brand, mens andre ryster på hovedet af, at lovgiverne ikke rigtigt ved hvad de har med at gøre. Teknologien bevæger sig lynhurtigt, og det er som om lovgivningen ikke rigtigt kan følge med længere. Hver gang loven endelig bliver opdateret, til at omfatte den nye verden, så er teknologien allerede hoppet to eller tre skridt længere frem. Det er katten mod musen, og katten halter altså.

I sidste ende, så tror jeg vores bedste mulighed er, at tage sagen i egen hånd. Lovgiverne når ikke at få styr på alle de tekniske termer før de termer, ikke er noget man bruger i feltet længere. Vi kan ikke forvente at lovgivningen kan beskytte os imod ting, som lovgiverne ikke forstår. Samtidig kan der jo nemt være en forskel på, hvad du synes er i orden som individ, og hvad lovgiverne finder ud af, loven skal være. Så det er nu du må beslutte dig: synes du, at det Facebook har gang i er godt nok? Jamen så er alt jo godt. Behold din konto, og kryds fingre for at lovgiverne ikke kommer i vejen for dit brug af mediet. Hvis du finder det problematisk, jamen så luk da din konto! Så snart din konto er lukket, bliver det sværere for Facebook at finde ud af ny information om dig. Samtidig kan du benytte dig af GDPR lovgivningen til at få dem til at slette alt det, de allerede har opsamlet omkring dig.

Det største problem med at lukke af for de sociale medier er, at de bliver brugt til så mange ting. Min virksomhed benyttede Facebook til at holde styr på deres arrangementer og lignende. Jeg måtte presse på for at få et rigtigt gæsteregistreringssystem i brug i stedet for. Det er også Facebook Messenger det typisk er lettest at kontakte folk på: næsten alle har en Facebook konto, og har den app på mobiltelefonen. Her måtte jeg på jagt efter folks telefonnumre, så jeg kan sende dem SMS’er og lave opkald, ligesom i de gode gamle dage. Jeg har selvfølgeligt ikke indsamlet ligeså mange numre, som jeg havde ”venner” på Facebook. Men det er heller ikke nødvendigt: hvor mange af dine såkaldte ”facebook venner” har du reelt nogen kontakt til?

Jeg vil lige runde denne artikel af med at sige, at jeg ikke ønsker at fortælle nogen hvad de skal gøre. For mig er det rigtige valg, at lukke min Facebook konto. For dig kan det sagtens give mere mening at beholde den. Men lad os holde op med at brokke os så meget over, hvad politikerne er i gang med, når nu vi selv kan løfte ansvaret.