Det er let at være doven nu om dage. Der er ikke rigtigt noget i vores hverdag der tvinger os til at lave noget, der er fysisk krævende. Når vi vågner om morgenen, på vores bløde madras, så kan vi give os selv lov til, at trykke på ”Snooze”-knappen. Det er ikke livsvigtigt at vi står op, når solen står op: der er ingen vilde dyr, vi er nødt til at være opmærksomme på. Vi behøver heller ikke at tage ud på jagt, for at få noget at spise til morgenmad. Vi åbner bare skabet, og finders vores cornflakes frem. Vi behøver ikke engang at gå ud i stalden for at malke en ko: vi har en liter mælk eller to stående i køleskabet, som vi købte hos købmanden. Fysisk aktivitet var engang noget, der var en selvfølge. Man kunne ganske enkelt ikke komme igennem livet – eller bare en enkelt dag – uden at være fysisk aktiv før i tiden. Det kan man sagtens i dag! Mange kører til og fra arbejde i deres bil, og behøver på intet tidspunkt at gå længere, end afstanden imellem ens stol og toilettet.

Når nu motion ikke længere er en naturlig del af en hverdag, så betyder det, at vi selv er nødt til at planlægge det. Vi ved at motion er godt for os, og at manglen på motion kan være ganske usund. Sundhedsproblemer er altså sjældent et produkt af, at man ikke ved bedre. De fleste af os ved godt, at vi burde dyrke mere motion. Det er handlingen der er problemet: vi får ikke gjort noget ved det.

Al begyndelse er svær, og det gælder i særdeleshed motion. Alle former for motion indebærer nemlig en vis form for ubehag. Det er hårdt at løbe flere kilometer, og det er hårdt at løfte tunge vægte. Man udfordrer sig selv, presser sin krop, og mærker konsekvenserne af det. De første par uger af et nyt træningsprogram er altid ekstra hårde, fordi man vil føle sig om hele tiden. Det er noget der kræver tilvænning både fysisk og mentalt. Det er svært at komme i gang med noget, som er ubehageligt at udføre og som efterlader os trætte og ømme. Vi ved godt, at det er noget der tjener sig hjem på sigt: men motivationen kan godt være svær at finde.

Der er mange gode bud på, hvordan man kan gøre det lettere at komme i gang med, at være fysisk aktiv. Et af de mest interessante ser vi i moderne spillekonsoller som switch nintendo. Videospil var ikke noget man forbandt med fysisk aktivitet før i tiden. Det var tværtimod en passiv aktivitet der foregik foran fjernsynet. Men Nintendo Switch har vist os, at en spillekonsol godt kan forbedre din kondition. Konsollen lægger nemlig op til, at du bruger hele din krop, til at kontrollere hvad der sker på skærmen. Du kan eksempelvis spille et bokse-spil der kræver, at du skyggebokser i den virkelige verden, for at slå din modstander i den virtuelle verden. Det er altså en utroligt sjov måde at motionere på, og den er naturligt motiverende. Det er let at finde motivationen til at spille et spil, og når spillet kræver fysisk aktivitet, så bliver motion altså pludseligt langt lettere at komme i gang med!