Fagbog Danmark

Sådan finder du din overgangsjakke til efteråret

Jakke

Vi kender det vist lidt for godt alle sammen. Det er ved at blive efterår. Sommertøjet, sommerskoene og sommerjakkerne skal lægges på hylden – allerbagerst i skabet – og vi skal finde nogle varmere alternativer frem. Men ikke vintertøjet, for det er for varmt. Du leder og leder i dit skab, måske skal du også et smut i kælderen for at rode et par sorte sække igennem – men du kan ikke finde din overgangsjakke, som passer til denne overgangstid mellem sæsoner og mellem høje og lave temperaturer.

Derfor må du ud og købe noget nyt overgangstøj. Men så starter ræset, og spørgsmålene vælter frem, og noget, der måske startede ud som noget nemt, kan lynhurtigt blive gjort kompliceret. For hvor skal du starte? Hvad har du brug for? Hvor dyrt skal det være, og hvordan skal det se ud? Og når du så endelig går ned i butikken, så har du et nyt problem – række op og række ned af valgmuligheder. Hvad er godt at vælge? Og hvad er skidt at vælge? Og hvor skal du overhovedet starte?

Når du skal til at vælge overtøj til efteråret, er der nogle generelle tommelfingerregler, der kan guide dig i dit valg og senere køb. Der er nogle spørgsmål, der er gode at stille sig selv, når man skal købe tøj. Så hvis du er helt på bar bund i forhold til overgangsjakker m.m., du skal gå i til efteråret, så læs med her.

Funktionalitet – hvad er dine behov, og hvad skal du bruge jakken til?

Når vi er ude for at vælge tøj, så tænker de fleste af os nok som noget af det første på design, æstetik og udseende. Ser jeg godt ud i tøjet? Spørgsmålene – og kropsusikkerhederne – kommer stille og rolig snigende. Hvis vi sætter det på pause for en stund, er der faktisk et bedre sted at starte, og det er nemlig ved dine behov og kravene til jakkens funktionalitet. For det er dine behov, der kommer til at bestemme, om du kommer til at have det godt – og føle dig godt tilpas – i tøjet.

Jakken skal kunne passe til alle dine aktiviteter i løbet af en helt almindelig dag

Hvis du tilbringer store mængder tid af din dag udenfor, og det er dansk efterårsvejr, så er det en god idé, hvis du får en rigtig god regnjakke. Hvis du derimod kun skal bruge jakken fra huset til bilen, fra bilen til kontoret og så hjem igen, så er det ikke sikkert, at du behøver at tænke synderligt over, om jakken er vandtæt.

Et andet behov, du kan have, som stiller krav til den jakke, du skal have, er, om du skal bruge jakken til at bevæge dig. Hvis du er meget fysisk aktiv, når du er udenfor – det kan for eksempel være i forbindelse med dit job – så skal du have fat i en jakke, der kan holde dig tør og varm, samtidig med at du er mobil i den.

Design og udseende

Når du har tænkt godt og grundigt over dine behov og de krav, de stiller til jakkens funktionalitet, kan du gå videre til design, udseende og materialer. Skal jakken være åndbar? Skal den have noget stræk som en softshell-jakke? Skal den sidde tæt og stramt eller løst, og hvad betyder det for materialet, som den skal være lavet af? Skal den holde godt på varmen eller kunne give slip på varmen, som din krop producerer? Skal det være en vandtæt jakke som en regnjakke, fordi du opholder dig meget udenfor i løbet af en dag?

I samråd med medarbejderne i din tøjbutik kan du få klarlagt nogle af dine ønsker og behov til en jakke. Men det er også altid smart at undersøge, hvilke muligheder – og tilbud – der er på internettet. Så har du nemlig allerede en basisviden, som du kan bruge, når du skal beslutte dig for, hvilken jakke der skal være din til efteråret.

Exit mobile version