Det er nærmest helt fascinerende, hvor mange kræfter vi mennesker igennem tiden har lagt i, at distancere os selv fra naturen. Vi har opfundet tøj, som beskytter os imod elementerne, og skjuler vores naturlige kroppe. Vi har opfundet huse med centralvarme og elektricitet, som holder vind og vejr ude, og giver os kontrol over hvornår der er lyst eller mørkt. Vi har fundet måder at hive olie op af jorden på, og bygget transportmidler der kan bevæge sig hurtigere end noget dyr på jorden, så distancer ikke længere er noget, der sætter grænser for vores færd.

Det er på én gang fantastisk, hvor langt vi er nået i vores teknologiske udvikling, og samtidig tankevækkende, at det vi kalder ”udvikling” er en flugt væk fra det naturlige. Hvorfor har vi så travlt med at distancere os? De færreste mennesker kan lide at blive sammenlignet med dyr. Men er det ikke det, vi er? Er de fleste ikke enige om, at vi reelt set bare er nogle nøgne abekatte der render rundt på en sten, der flyver igennem verdensrummet? På et eller andet plan forstår vi godt, at vi blot er en del af naturen. Men samtidig ligger det – i vores natur – at vi ikke ønsker at være det. Vi prøver at holde naturen ude, både mentalt og fysisk. Og vi gør det ret succesfuldt. For nogle mennesker for succesfuldt.

For uanset hvor lidt vi bryder os om tanken, så er vi en del af naturen, og naturen er en del af os. Jo mere vi afriver os fra vores naturlige omgivelser, jo mindre hele bliver vi som mennesker. Det er ikke bare noget abstrakt tankespind: det er ganske målbart. Der er videnskabelige undersøgelser der viser en direkte sammenhæng imellem hvor lidt sollys moderne mennesker får, og en stigning i depressive symptomer. Vi har brug for sollys, for at komme i balance, og føle os ovenpå.

Vi har generelt brug for en forbindelse til naturen. Men hvordan får vi den? Vi kan jo dårligt alle sammen flytte ud i en skov og bo i harmoni med moder natur. Men det behøver vi heller ikke: selv små skridt kan have en enorm betydning for vores livsglæde og overskud.

Tjek eksempelvis det energimærke dit hus har: brænder I en masse unødig energi af? Ville det ikke føles godt, at implementere nogle af de forbedringsforslag der står i energirapporten? Ikke alene vil det spare jer penge: det vil også mindske den negative indflydelse på miljøet. Du kan altså foretage relativt små handlinger, som signalerer en alliance om naturen og dine omgivelser. Hvert lille skridt imod en accept af naturen, og din symbiose med den, vil føre til en indre glæde. Du kan sagtens starte småt, for efterhånden som du mærker hvad det gør ved dit humør, vil du automatisk blive drevet til at leve mere og mere i harmoni med naturen.