Hvad er det nye sort? Jamen, det er faktisk grøn. Vi snakker om klima hele tiden og ofte kan det godt forekomme alt for uoverskueligt. Der er en grund til at årets ord i 2019 blev ”klimatosse”, som Pia Kjærsgaard tilbage i maj fik stor opmærksomhed for at have udtalt, og hvor bølgerne om ordets betydning gik højt. Vi kan heller ikke se nyhederne i TV eller åbne vores sociale medier uden at få kastet Greta Thunberg i hovedet, og hun er blevet et ikon på en spirende dårlig samvittighed, der har grobund i at vi ikke gør nok for miljøet. Det sker i takt med at vi nemt kan følge med i alle konsekvenserne det har for vores jodklode, og vi er nødt til have klimaet for øje med mange flere valg vi træffer.

Men hvordan kan vi så gøre noget ved det? Der er uendelige forslag til hvad vi kan gøre. Men hvor starter vi, og hvordan sikrer vi os, at vi som helt individuelle individer kan gøre en forskel? Jeg har taget udgangspunkt i noget, som jeg holder meget af – nemlig tøj. Er der noget tøj som kan være bæredygtigt og samtidig være lige mig og rumme min kritiske sans for design? Mange af os har generelt en stor udskiftning i garderoben, og det kan være svært at stå for et godt tilbud. Men vi kan ikke komme udenom at tøj er klimabelastende. De mange mængder af tøj kan godt skabe en illusion om, at nyt tøj bare bliver hevet ud af en maskine, hvortil vi ikke har tanker om de mange miljømæssige konsekvenser der opstår i vores overforbrug.

I mit forsøg på at være en god klimatosse, har jeg fundet de fineste bukser fra Bustedwoman. De er fremstillet af genbrugt nylon, og ved at anvende mindst 20 % genbrugt nylon frem for ny fremstillet nylon, så er Mos Mosh bukser fremstillet med mindre vand- og energispild. Simplet nok giver det et resultat, som sætter et mindre aftryk på miljøet. Det virker måske banalt blot at købe sustainable bukser, men vi skal alle starte et sted, hvor vi faktisk kan gøre en forskel.