Fagbog Danmark

Ved du Hvorfor Du Gerne vil Tjene Flere Penge?

Penge

Hvis du stopper en tilfældig dansker på gaden, og spørger ham, om han kunne tænke sig at tjene flere penge, så vil han med al sandsynlighed sige ”Ja, selvfølgelig!”. Det giver selvfølgeligt også sig selv, at man ikke ville sige nej til at blive kompenseret mere, for det arbejde man allerede udfører. Men for det meste, når man tilbydes en mulighed for at tjene flere penge, så sker det på bekostning af noget andet. Det mest udbredte eksempel er nok overtid: din arbejdsplads tilbyder dig en god sum ekstra penge, hvis du arbejder ud over de almindeligt fastlagte timer. Det kan også være du tilbydes sværere projekter, skal bruge mere tid udenfor byen eller landet, og så videre. Der er altså en ikke-økonomisk pris som du betaler, for at få flere penge. Det er jo som det skal være, så længe det er et tilbud, som du kan sige ja eller nej til.

Problemet er dog, at alt for mange siger ”ja” uden at tænke over, om det er det rigtige svar for dem. Det skyldes i høj grad, at vi lever i et samfund, hvor penge er noget vi naturligt jagter. Vi har alle en idé om at det er utroligt vigtigt at skrabe så mange penge sammen som muligt, men udfordrer det sjældent særligt meget. Det gør det svært at sige nej til muligheder for at tjene flere penge, også selvom vi ikke ved hvad vi skal bruge dem til.

Det er fint at være ambitiøs, og eksempelvis have et mål om at være millionær indenfor de næste 10 år. Jeg elsker klare målsætninger, og penge på kontoen er i hvert fald noget, der er til at måle. Men ved du hvorfor du gerne vil have en million kroner på kontoen om 10 år?

Det er nemlig vigtigt at huske, at penge ikke er noget værd i sig selv. Penge er blot et effektivt multiværktøj. De er en schweizer-kniv på steroider: jo flere penge du har, jo flere muligheder har du. Men du er nødt til at vide hvilke af disse muligheder du gerne vil benytte dig af. Ellers er det bare et værktøj du har brugt en masse tid på at få fingre i, og så aldrig bruger.

Hvis du ikke har svaret, så er det nok fordi fremtiden føles så langt væk. Så start med at stille skarpt på din nuværende situation og den nærmeste fremtid. Vi går snart en masse regn i møde, så du burde nok udvide din garderobe med en Dameregnjakke. Det kan dog ikke være en hvilken som helst regnjakke til damer: den skal være pæn nok til, at du kan have den på i forbindelse med kundebesøg. Hvad koster sådan en regnjakke, og hvor mange timer ekstra ville du være nødt til at arbejde, for at have råd til den?

Prøv så at kigge længere og længere frem. Lad være med at finde på tilfældige ting at bruge penge på: bare skab dig et overblik over, hvilke fremtidige udgifter du gerne vil være i stand til at dække.

Exit mobile version